Модификация батерия детска кола

Обратно към Новини
Модификация батерия детска кола

Споделете тази публикация

Модификация батерия детска кола

Модификация батерия детска кола

В тази статия ще покажем и разкажем как модифицирахме батерията и част от електрониката на детски електрически автомобил.

Става въпрос за детска количка, каквато вероятно всеки вероятно е виждал в парковете, моловете и в детските центрове за забавления. Отдават ги под наем, като хлапето кара – ако може, а ако не – родителят управлява с дистанционно.

Миналата година купих такава, но веднага се сблъсках с проблем – батерията. По скоро батериите, тъй като бяха две тежки оловни батерии, а количката ги изразходваше за 30-40 минути.

Съответно, като човек, занимаващ се с батерии това леко ме депресира и запретнахме ръкави заедно с колеги (Тодор и Юли), които имат сайт за електронни компоненти и направихме малки промени по батерията и по самата количка.

Ще карам накратко (доколкото е възможно), за да не отегчавам с техническа информация и неразбираема терминология.

  1. Като за начало премерихме консумацията на колата – за да наем каква батерия и трябва
  2. След като вече знаехме колко “харчи” събрахме батерия от литиево-йонни батерии размер 18650 и и сложихме платка (PCM / BMS), която да не позволява батериите да се преразредят и презаредят.
  3. Тъй като колата се нуждае от 12 – 14V напрежение, за да работи добре, поставихме модул, който стабилизира напрежението постоянно на 14V. Така, количката смята, че батерията и е постоянно на 100% – казано лаишки.
  4. Тъй като по количката има и LED осветление – фарове, табло – с друг модул стабилизирахме напрежението за LED осветлението на 12V, за да не изгори.
  5. Поставихме готовия батериен пакет на мястото на старите оловни батерии и госвързахме.
  6. Куплунга за зареждане остава непроменен. Само сменихме зарядното с такова за литиево-йонни батерии. Цена – около 20-30 лв.

Затваряме седалката и стартираме колата – всичко е ок!

Вече можем да “караме” 8 часа, а не 40 мминути.

Важно уточнение – не е нужно да се мине през всички стъпки. Все пак мако се престарахме в цялата модфикация. Възможно е доста по-опростено изпълнение на подобен проект.

Можете да видите кратко видео долу или клипа в YouTube.

 

 

Обратно към Новини