Какво още не знаете за външните батерии

Обратно към Новини
Какво още не знаете за външните батерии

Споделете тази публикация

Какво още не знаете за външните батерии

С навлизането на смартфоните в ежедневието ни, а с тях използването и на множество приложения, все по-често се нуждаем от батерия с по-голям капацитет. Всички искаме slim телефони, но дизайнът им не позволява поставяне на голяма батерия. През последните години едно решение набира все по-голяма скорост – използването на външна батерия (на много места се среща като Power bank).

Какво всъщност е външната батерия (Power bank)?
Най-общо казано външната батерия е устройство, което се състои от метален или пластмасов корпус, в който са поставени акумулаторни батерии (литиево-йонни (Li-ion) или литиево-полимерни (Li-Po)) и електроника. Обикновено батерията разполага с един или два USB изхода за зареждане на едно или две мобилни устройства. Често изходите са с различна мощност (ампераж)- 1А, 2А или 3А. Стандартно външната батерия се зарежда през Micro USB вход, а по-модерните разполагат и със соларен панел.
На пазара се продават батерии с различни капацитети, размери, цветове, USB изходи, соларни панели и други характеристики. И тук идва въпросът:

Как да избера най-подходящата за моите нужди външна батерия?
Ще се опитаме съвсем накратко, в няколко точки, да маркираме основните неща, които трябва да вземете под внимание.

1.Един от най-важните параметри е капацитета на външната батерия. Внимавайте при избор на външна батерия! Все по-често на пазара се срещат устройства с надписан нереален капацитет в комплект с некачествена електроника. При избора си се доверете на марки лидери в това производство.

2. За да направите правилен избор е необходимо да сте наясно какъв е капацитета на батерията на Вашето мобилно устройство. Добре е външната батерия да е с по-голям капацитет, за да можете да заредите мобилното устройство поне един път.

3. Имайте предвид следното – елементите разположени във външните батерии са с напрежение 3.7V (номинал), а за да се зареди мобилното устройство (GSM, таблет), в повечето случаи са нужни 5V напрежение. При това конвертиране/повишаване на напрежението се губи част от капацитета на външната батерия.

Пример:
Ако имате външна батерия (Power bank) с капацитет 6000mAh и Вашият телефон е с батерия 3000mAh, технически е невъзможно да заредите телефонът си точно два пъти – една от причините е точно тази загубата при повишаване на напрежението. Ако акумулаторните батерии и електрониката, използвани във външната батерия са качествени, загубата е от порядъка на около 25-30% максимум.

4. Зареждайте мобилните си устройства с максимално къс и качествен кабел. Колкото е по-дълъг кабела толкова е по-голяма загубата на електроенергия.

Обобщено:
От външна батерия 6000mAh реално ще ползвате около 4200mAh (при 30% загуба от конвертиране). Разбира се, това е в идеалния случай, в който разполагате с качествен кабел, максимално къс (макар че това е доста неудобно), за да се избегнат загубите и при него, и ако телефонът Ви е изключен, без никаква консумация в момента.

Имайте предвид всичко това при избора на външна батерия!

Различни модели външни батерии можете да разгледате в нашия онлайн магазин.

Обратно към Новини