Ревю на фенер Nitecore TM03

Ревю на фенер Nitecore TM03

Ревюто на фенер Nitecore TM03 и снимките са предоставени от наш клиент и приятел Иван Тевекелов (член на Bladeforum). Ревюто е публикувано и във форум bladeforum.bg

Привет колеги, напоследък заприходих няколко фенера и с риск сериозно да досадя, ще ви представя и последния от тях – Nitecore TM03 2800Lm. Въпросният фенер се явява последния модел от серията на NItecore „Tiny Monster“, но пък е първия от тях който работи само с един акумулатор 18650. Това малко чудовище успява да изкара от себе си цели 2800 лумена и то само с една 18650 батерия. По-нататък ще споделя доколко това е плюс или минус.
Както повечето модели от серията Tiny-Monster, така и този пристига в обикновена, но практична картонена кутия с жълт стикер отпред. На стикера отпред са изписани и повечето данни на фенера, тук липсва по-лъскавото излъчване на стандартните за фирмата кутии с жълто-черни цветове. Комплекта е стандартен, включвайки фенера, един брой фирмен високотоков 18650 акумулатор, калъфчето за него, резервен О-ринг и инструкция за употреба плюс рекламни материали. Веднага прави впечатление липсата на връзка за ръка, но както ще видите от снимките, никъде по фенера няма отвор предвиден за такава.

037530713-big

037530711

037530712-big

ТТ данни:
*Далекобойност: 289m.
*Интензитет: 21000cd
*Водоустойчив по IPX8 стандарта (работи под вода до 2м. дълбочина)
*Удароустойчивост: падане от 1,5 метра върху твърда повърхност.
*Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие.
*LED: 1 x Cree XHP 70 (CW)
*Поддържани батерии: 1 x 18650
*Размери: 159мм. (Дължина), 40мм. (Диаметър на главата)
*Тегло: 213гр. (без батериите)

Калъфът на фенера е изработен много качествено и има прикрепен платмасов D-ring към него, като също така е и съвместим със Molle системите за закачане.

037533175-big

Първото впечатление е: Каква голяма глава има фенерът, тя е толкова масивна, че дължината и е почти толкова колкото и на останалата част на фенера, разбира се това се дължи на огромния диод(CREE XHP70 LED) инсталиран в нея и спешната нужда от охлаждането му. Въпреки леко странните пропорции, фенера си ми харесва изключително много, комбинацията от голямата глава, охлаждащите ребра и стоманената корона му придават един агресивен тактически вид. Плюс това ребрата за охлаждане пречат и за лесното търкаляне по гладки повърхности. Изобщо целия фенер дава едно усещане за тежест и здравина, което аз така много харесвам при този форм фактор. Анодацията е на много добро ниво, като накатката не е супер агресивна, но пък е достатъчна за страхотен и стабилен хват. Щеше ми се да има тактически ринг за захват тип Пура, но Найткор са решили да си го спестят. Никъде по тялото на фенера няма отвор за връзка за ръка, което е доста изненадващо, предвид по-масивното тяло и по-голямото му тегло съответно.
037533177-big

037533179-big

Стигаме и до диода на фенера, който се явява и звездата на шоуто тъй като благодарение на него ми паднаха пломбите от кеф. Cree XHP 70 (CW) е най-големия от новото поколение диоди на Cree и съответно и най-претенциозен към акумулаторите, които го захранват. Реално той е съвкупност от четири на брой от добре познатите ни като качества и размер XM-L диоди, събрани в едно и свети по-скоро нашироко отколкото надалече. При Nitecore TM03 обаче, рефлектора е значително дълбок и масивен и въпреки въпросния диод и набразден(текстуриран) рефлектор далекобойността никак не е за подценяваме. В комбинация от мощния диод и неговите 2800 лумена и дълбокия и масивен рефлектор фенера осветява хем супер широко, хем хвърля и на повече отколкото се надявах. Заради топлината която отделя диода, от Найткор са направили и рефлектор в рефлектора, за да може да има един вид допълнително охлаждане, защото пускайки най-високия режим от 2800 лумена, фенера започва сериозно да грее. При над 50 градуса Темоконтрола се включва и сваля мощността, за това зимата е чуден период за светене на високи нива.

037530634-big

Лъчът има сравнително малък хотсопт предвид диодът, който е инсталиран. Лъчът не лишен от кръгове, като има и жълто/зелен кръг по края, за щастие няма PWM на нито един от режимите. Снимката е от Интернет.

037533741

Батерията, с която може да се види цялата прелест и мощ на фенера, върви към комплекта и за съжаление с друг тип 18650 или IMR 18650 акумулатор няма да могат да се достигат високите режими. Добро решение за Найткор, за да могат да си пласират батериите по 20$. Самият акумулатор е с вграден плюс и минус отпред, но какъв е капацитета му не мога да кажа. От фирмата го водят IMR, но както се убедихме това далече не е така, но силно се надявам да са сложили от най-добрите NCR-ки от 3500Mah. Защото тук идва и проблема, че 18650 нямат достатъчния капацитет за да поддържат по-дълги времена на светене във високите режими за този вид диоди. Тук имаше и много фенове на фенерите, които предпочитаха фенера да е с по-големия формат от 26650, който определено дава повече сок и с него рънтаймите щяха значително да се подобрят. Лично аз никога не съм бил привърженик на 26650 заради по-големия размер и тегло, като за този тип фенери 18650 е златната среда. Никога не е късно от Найткор да измислят и някакъв подобен модел, но да е захранван от топузчето 26650, така всички ще бъдат доволни.
Както и в бомбаджиийския им модел, така и тук дебелината на тръбата на фенера е супер солидните 3,5мм, от където идва и част от по-сериозното тегло на фенера.

037533740-big

037530635-big

037530633-big

Понеже фенерът няма страничен бутон за управление на режимите, от Nitecore са сложили такъв отзад на капачката до бутона за включване и изключване. Това е едно решение, което използват и Klarius и той дава допълнителна гъвкавост при боравене с тактическите фенери и спестява въртенето на главата с цел смяна на режимите. Има и малка вероятност това да е и най-слабата точка при изтърване на фенера, но това само времето ще покаже. За да сте сигурни че фенера няма да се активира инцидентно, просто развийте леко капачката отзад.

037530636-big

Самата работа с фенера е доста лесна и интуитивна, за сметка обаче на смяната на различните видове режими на управление, които са два на брой – Suppressing Light Mode и Strobe Ready Mode. Тука заигравката е адски странна и „леко“ затормозяваща, когато искате да преминете от да кажем Suppressing Mode към Strobe Ready Mode, трябва да изключите фенера, след което да извадите батерията и в рамките на една минута да я поставите отново. След което затягайки капачката държите бутона за смяната на режимите натиснат, докато затегнете капачката докрай. Фенерът трябва да премигне два пъти, което означава че вече сте в Strobe Ready Mode и един път ако преминавате към Suppressing Light Mode. Какво да ви кажа, получава се любопитна случка и нужда от известна сръчност и нерви. Ако акумулаторът е под 3,7V, смяната между режимите е невъзможна.
Suppressing Light Mode отдава предимство на мигновения достъп до Турбо режима. От всяко едно положение на фенера, натискайки плоския бутон за смяна на режимите за малко повече от 0,2 секунди се влиза в Турбо режима, двоен бърз клик на същия бутон и се отива Строб режим. При последващо натискане на бутона се преминава в последния използван режим по памет.
Strobe Ready Mode, както се разбира отдава преимущество на Строб режима. При задържане на бутона за повече от 0,2 секунди се влиза в Строб режим и при последващо отпускане на бутона се връща на последния използван режим. Двоен клик е достъп до Турбо режима, последващо натискане връща в последния запаметен режим.
Главният тактически бутон служи за включване и изключване на фенера, както и за бързо пускане без клик. Той си има и LED сигнализация за напрежението на батерията, когато при затягане на капачката, бутона пресветне то:
Три мигания е заряд над 50%
Две мигания е заряд под 50%
Едно е заряд под 10%

Внимание: Понеже смяната на режимите е в последователност Нисък – Среден – Силен – Турбо, а съответно тя се осъществява с бутона за смяната на режимите, то е много възможно при по-бързо изреждане в тази последователност, да влезете в Строб режим, тъй като за него е необходим бърз двоен клик. Изобщо стана едно мазало, особено на първо четене.

И понеже досега се плюнчих за режимите, а не съм ги показал ето и една снимка за онагледяване на стойностите. Държа да подчертая липсата на истински слаб режим, което мен изобщо не ме бърка, тъй като си имам достатъчно фенери с такива режими, а на този модел силата му е другаде.

037533159-big

За да приключа ще кажа, че това е най-брутално светещия тактик на който съм попадал до момента и въпреки че акумулаторът който използва не е най-добрия вариант за диода му, то кефа от светенето с него е убийствен. За да се убедите какъв звяр е всъщност, просто трябва да го видите как свети на живо, само от приказки не може да се добие реална предства, същото важи и за биймшотовете. Те дават идея за какво иде реч, но пак не е същото.

Моля да ме извините за многото снимки накрая, но луд умора няма!

037530657-big 037530650-big 037530645-big 037533184-big

Автор на текста и снимките: Иван Тевекелов